imagesAsset 5.png

Modernkori barberek

#haj #barber

Nem a saját szakállukra dolgoznak: a modernkori barberek.

Vannak, akik szerint az igénytelenség férfias. Abban, hogy számuk egyre csökken, nagy szerepe van utóbbi években gombamódra elszaporodó borbély üzleteknek. 

Te mikor voltál fodrásznál?!

 

Aki próbált már magának otthoni laborkörülmények között szakállt fazonra vágni, ismeri azt a csalódottsággal vegyes frusztrált dühöt, ami a tükörbe meredve elönti az embert. Ezen rajongásunk tárgyának szánakózó vigasztalása csak rontani tud. Viszont aki hozatta már magát rendbe egy borbély szalonban, az nagyon jól tudja, miért éri meg értő kezekre bízni a fejünket borító szőrzetet.

A borbélykodás ugyan többszázéves múltra tekint vissza, hosszú időre mégis szinte teljesen eltűnt az országból. A fodrászatok a hajvágás gyakorlati vonatkozásaiban tudták ugyan pótolni a borbélyokat, de míg a hölgyeknek egyenesen élményt jelent a várva várt időpontban a fodrászszékbe süppedés, a csevegés a barátnők elszúrt hajkoronájáról, a vita a hosszról, s a türelmetlen pasik szapulása, addig egy férfiember inkább muszájból látogatta a hajszobrász szalonokat.

 

Minimális diskurzust követően alig vártuk, hogy szabaduljunk: ez is megvan, lesz egy kis nyugalom otthon. Férfiasan tökéletes babaarcot pedig mindenki varázsolt magának a fürdőszobában.

Valami megváltozott 

 

Egy nap azonban felbukkant egy Szakállas Férfi. Majd még egy. Aztán egyre több. Közös volt bennük, hogy arcszőrzetük nem az ápolatlanság mementójaként fedte el vonásaikat, hanem frizurájukhoz hasonlóan gondozott és formázott volt. Ezeken a szakállakon, frizurákon egyértelműen látszott, hogy nem házi készítésűek. Nem volt kérdés, a rég letűnt mesterség bizony visszatért, s egy férfiműhelyben férfimódra, férfikezek kezdték újraépíteni régi dicsőségét.

Lassan öt éve, hogy a trend-setter első fecske, a Barber Shop Budapest megnyitotta kapuit a nagyérdemű előtt, ezzel elindítva a lavinát, mely azóta is megállíthatatlanul temeti maga alá a csálé szakállvonalakat és a nullással korrigált otthoni kísérleteket. 

A Barber Shop Budapest az amerikai és ausztrál stílusú borbély üzletek és eljárások meghonosításával egy egész szakma reneszánszát hozta el Magyarországra. Missziójuk nemcsak a technikai tökéletességet tűzte zászlajára, hangulatot, vibe-ot akartak teremteni.

 

Ezt szolgálta a tradicionális enteriőr mellett a barberek által közvetített lazaság, baráti légkör (na meg némi welcome drink), mely egyfajta menedékké alakította a szalont. A férfi, aki ide betér, nem csak túl lenni akar a procedúrán, de jól is akarja érezni magát közben. Egy kötetlen, nemritkán korhatáros beszélgetés alatt kiengedni némi gőzt, mint a forró törölköző az arcán, akár a cimborákkal együtt, az estére készülve. S a végén némi öniróniával megállapítani, hogy lám, mi mindenből lehet a cserebogár, ha jó helyre megy az ember.

Ugye ez nem múlik el?

 

A recept hamar népszerű lett, olyannyira, hogy az elmúlt években futószalagon nyíltak, s nyílnak ma is barber shopok, nemcsak Budapesten, hanem szerte az országban. A trend mára hagyománnyá látszik szilárdulni. Ha divatos, egyedi, személyre szabott designnal szeretnénk feldobni a fizimiskánkat, természetes, hogy egy borbély üzletbe térünk be. Ha derült égből ér minket az ihlet, akkor sem kell aggódnunk, hogy az elszállna, hiszen sok borbélyhoz bejelentkezés nélkül is betérhetünk.

A tradícióvá válás nem volna lehetséges megfelelő utánpótlás nélkül. A Budapest Barber Shop alapítóinak köszönhetően ez is megoldottá vált, miután OKJ-s képzés keretében van lehetősége az arra elhivatottságot érzőknek elsajátítani a borbélyszakma csínját-bínját. A BSB saját akadémiája is arra törekszik, hogy folyamatos legyen a szakember-ellátottság. Az élethosszig tanulás egy borbély számára is létkérdés, a legújabb irányzatokat, eljárásokat szakmai konferenciákon, nemzetközi bemutatókon tehetik és teszik is magukévá még a rutinos mesterek is. 

Úgy tűnik, egyhamar nem megy ki a divatból sem a borbélyság, sem az általuk sztenderddé tett igényes férfikülső. Ami jó nekünk, mert van egy újabb ürügyünk, ha némi vágykeltő távolságra van szükségünk jobbik felünktől.

írta:

Botos Zoltán